Jakie masz prawa w restauracji? Kontrola UOKiK

  • Ser „Fawita” zamiast sera „Feta”, krem dekoracyjny w miejsce bitej śmietany – czy wiesz co dostajesz na talerzu w restauracji?
  • Prezentujemy całościowe wyniki kontroli w lokalach gastronomicznych z 2021 roku. Pobierz raport i wykaz skontrolowanych miejsc.
  • Jest gorzej niż się spodziewaliśmy. Prawie połowa restauratorów w rejonach turystycznych popełnia błędy. Kto na tym traci? Konsument.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Biuro Prasowe UOKiK
pl. Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa
Tel.: 22 55 60 246
E-mail: biuroprasowe@uokik.gov.pl
Twitter: @UOKiKgovPL
Znajdziesz nas również na Instagramie: @uokikgovpl

Pomoc dla konsumentów:

Tel. 801 440 220 lub 22 290 89 16 – infolinia konsumencka
E-mail: porady@dlakonsumentow.pl
Rzecznicy konsumentów – w Twoim mieście lub powiecie
Inspekcja Handlowa – w Twoim województwie
Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Stacje sanitarno-epidemiologiczne

Informacja z kontroli gastronomii – raport (4,21 MB, pdf, 2022.04.07)

Informacja z kontroli gastronomii – wykaz podmiotów, u których stwierdzono nieprawidłowości (367,22 KB, pdf, 2022.04.07)