Strona główna

Czy wiesz, gdzie jesz? Inspekcja Handlowa sprawdziła dania kuchni zagranicznych

Kong phadprik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. W pierwszym dniu chińskiego Nowego Roku, Inspekcja Handlowa oraz UOKiK przypominają o tym, na co wracać uwagę, korzystając z oferty barów serwujących dania kuchni zagranicznych 

Lżejsza o 60 proc. polędwica z grilla od deklaracji w menu, ponieważ kucharz zważył produkt przed smażeniem zamiast po. Cielęcina z warzywami okazała się wieprzowiną, ponieważ, jak tłumaczył restaurator, zaszło nieporozumienie między polską kelnerką a wietnamskim kucharzem – to przykłady nieprawidłowości wykryte przez inspektorów Inspekcji Handlowej.

W pierwszym kwartale 2015 roku Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wzięła pod lupę dania kuchni zagranicznych – m.in. dalekowschodniej, tureckiej, meksykańskiej, gruzińskiej.

Czytaj więcej: Czy wiesz, gdzie jesz? Inspekcja Handlowa sprawdziła dania kuchni zagranicznych

Jak wybrać bezpieczną zabawkę - porady UOKiK

Wybierając prezent dla dziecka, upewnij się, że będzie on bezpieczny. Przeczytaj instrukcję użytkowania, sprawdź,  czy drobne elementy nie odpadają przy lekkim naciśnięciu, wybierz produkt dostosowany do wieku. Jak co roku Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK kontrolowała zabawki oraz inne produkty przeznaczone dla najmłodszych.
W tym roku Inspekcja Handlowa skontrolowała łącznie 2674 zabawki u 322 przedsiębiorców (głównie hurtowników i sprzedawców detalicznych), kwestionując ponad 38 proc.

Czytaj więcej: Jak wybrać bezpieczną zabawkę - porady UOKiK